28 Şubat 2020

Boksit Cevheri ve Boksit Endüstrisi Hakkında

Haber Boksit Cevheri Ve Endustrisi Hakkinda

Boksit, nispeten yüksek alüminyum içeriğine sahip tortul bir kayadır. Dünyanın ana alüminyum kaynağıdır. Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90’ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.

Boksit ilk olarak 1821 yılında Güney Fransa’daki Les Baux köyü yakınlarında keşfedildiği için bu köyün adını almıştır. Boksit yatakları genellikle yüzeye 0-2 m yakınlıktadır ve dünya boksit yataklarının yaklaşık % 80’inde açık işletmecilik yapılır.

Boksit, kimya endüstrisi, refrakter, aşındırıcı, çimento, çelik ve petrol endüstrisi gibi birçok endüstride kullanılmaktadır. Kimya sanayisinde alüminyum kimyasalların üretiminde alümina ile birlikte boksit kullanılır. Refrakterde, birkaç ürün yapmak için hammadde olarak kullanılır.

Dünyada boksit işletilebilir rezerv toplamı yaklaşık 30 milyar ton olup, en zengin rezerve sahip başlıca ülkeler sırasıyla Gine (7,4 milyar ton), Avustralya (6 milyar ton), Vietnam (3,7 milyar ton), Brezilya (2,6 milyar ton) ve Jamaika (2 milyar ton), Endonezya (1 milyar ton), Çin (1 milyar ton) Guyana (0,8 milyar ton), Hindistan (0,8 milyar ton) ve Rusya (0,5 milyar ton) şeklindedir.

Ülkemizde işletilebilir boksit rezerv toplamı yaklaşık 63 milyon ton olup, en yüksek rezerve sahip bölgeler sırasıyla Seydişehir-Akseki (31 milyon ton), Muğla-Milas-Yatağan (17,5 milyon ton), Tufanbeyli-Saimbeyli (9,8 milyon ton) şeklindedir.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.